A 3 legjobb gyógynövényszörp
A gyógynövények nem csak gyógyító hatásúak, hanem egyre népszerűbbek is. Készíthetünk belőlük teákat, forrázatokat, de akár gyógynövényszörpöket
is.
A gyógynövények használata nagyanyáink korában sokkal gyakoribb volt, mint manapság, bár kétségtelen, hogy népszerűségük ismét emelkedésnek indult. Fontos
szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben és remek természetes gyógyírt biztosítanak szinte az összes betegségre, de gyógyító tulajdonságuk mellett élvezeti értékük is igen
magas.
Bár elsősorban teaként vagy forrázatként fogyasztjuk a leggyakrabban, a konyhában is remekelni tudnak. Kiválóan ízesítik, fűszerezik az ételeket, legyen szó
édes vagy sós fogásokról, de remek frissítők, szörpök is készíthetők belőlük. Ha gyümölcsszörpből elég sorakozik már a kamra polcain, itt az ideje, hogy feldobjuk a választékot
gyógynövényszörpökkel is. Íme, néhány ötlet hozzá!
Mentaszörp: frissít, élénkít, nyáron a legjobb!
Menta
A mentából készített szörp az egyik legkedveltebb. Frissítő, élénkítő hatású, a nyári időszakban remek üdítők készíthetők belőle. Bármilyen szörpöt
készítsünk is, tálaláskor a tetejére mindig tegyünk friss gyógynövényt is, mely nem csak díszítő italunkat, de így a növények jótékony tulajdonságait is élvezni tudjuk. A menta például segíti az
emésztést, fertőtlenítő hatású, idegnyugtató, és menstruációs görcsökre is alkalmazhatjuk.
Mentaszörp
Hozzávalók: 1 kg nyírfacukor, 2 liter víz, 2 kis csokor mentalevél, 3-4 citrom leve.
rekedtseg2A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk, majd hagyjuk kicsit hűlni, és hozzáadjuk a mentát. Kb. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük,
pépesítjük, és visszatesszük a szirupba. Alaposan elkeverjük, majd tiszta üvegekbe öntjük. Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni.
Gyógynövényszörp: amikor a mentától a bodzáig minden új életre kel a konyhában!
Citromfű
A citromfűből önmagában és mentával keverve is készítenek szörpöt, mindkettő nagyon ízletes. A mentához hasonló frissíti, élénkíti a szervezetet. A citromfű
remek nyugtató, egy nehéz nap után igazán áldásos tud lenni egy pohár citromfüves szörp. Használhatjuk idegesség, álmatlanság esetén, de gyomorpanaszokra, menstruációs görcsökre, szívpanasz
esetén, vagy megfázáskor is.
Citromfűszörp
A citromfüvet tegyük egy nagy lábosba, és kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap forraljuk fel, és főzzük kb. 15
percig. Ezután szűrjük le, a főzőlevét pedig tegyük vissza a tűzhelyre. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet (literenként 60 dkg nyírfacukor és fél dl citromlé szükséges), majd forraljuk fel, és
lassú tűzön hagyjuk kicsit besűrűsödni. Ha elkészült, üvegekbe öntjük, fejtetőre fordítjuk 5 percig, és lassan kihűtjük.
Csípős, fűszeres gyömbér: a lelket is felmelegíti!
Gyömbér
A gyömbér citrusos, csípős íze a meleg és a hideg időszakban is igazán kívánatos. A belőle készített szörpöt az év bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen a
gyömbér remek fertőtlenítő, rendbe teszi az emésztést, segít hányinger, émelygés, menstruációs görcsök esetén. Támogatja az immunrendszer működését, rendszeres használata mindenkinek
ajánlott.
Gyömbérszörp
Hozzávalók: diónyi gyömbér, karikákra szeletelve, 2 citrom, karikákra szeletelve, 30 dkg nyírfacukor.
A gyömbért a citromszeletekkel egy nagy tálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap feltesszük főni, hozzáadunk
fél liter vizet és a nyírfacukrot, felforraljuk, és addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Azután tiszta üvegekbe szűrjük, és szorosan lezárjuk. Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd
hagyjuk lassan kihűlni. /Forrás:Pozitívnap/