Az E vitamin véd a daganattól
Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok egyike. Mivel a szervezetünk nem képes előállítani a vitamint, azt a táplálékkal kell magunkhoz vennünk. Az E-vitamin
egy antioxidáns, amely úgy védi a szervezetet a daganatos betegségektől, hogy elfogja a szabad gyököket. Mivel az E-vitamint csak a növények képesek termelni, a növényi táplálékok különösen sokat
tartalmaznak e tápanyagból. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a szervezet tartalékot is tud képezni belőle. Ez nagyon fontos, mert csak az emberek mintegy fele vesz magához elegendő
E-vitamint a táplálékkal.
Az E-vitaminnak számos funkciója van a szervezetben, legfontosabb feladata pedig az úgynevezett szabad gyökök elfogása. Ezek például dohányzás, intenzív
napsugárzás vagy stressz révén keletkeznek, és többek között a daganatos betegségekért, a szívinfarktusért és más betegségekért tehetők felelőssé. Az A-, C- és E-vitamin azért vannak, hogy ezeket
a szabad gyököket ártalmatlanná tegyék. Ezen kívül az E-vitamin erősíti és támogatja az immunrendszert, valamint védi az ereket a lerakódásoktól, elősegíti a sebgyógyulást és késlelteti a bőr és
a belső szervek öregedési folyamatát.
E-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Mint már említettük, az E-vitamint kizárólag növények állítják elő, ezek vitamintartalma pedig különböző. Ezért fektessünk nagy hangsúlyt a kiegyensúlyozott
táplálkozásra. Bár az állati eredetű táplálékokban is jelen van egy kevés E-vitamin, ez a mennyiség azonban nem elegendő a napi szükséglet fedezésére. A növényi olajok általánosságban viszonylag
sok E-vitamint tartalmaznak. Ide tartozik például a napraforgóolaj, a pálmamagolaj, a tökmagolaj, az olívaolaj, a szójaolaj, a repceolaj, a kukoricacsíra-olaj, a búzacsíraolaj, a lenolaj vagy a
kókuszzsír. Ezen kívül sok E-vitamint tartalmaz a pisztácia, a mogyoró, a kókuszdió, a dió, a mandula, a leveles zöldségek, a feldolgozatlan gabonák és a teljes kiőrlésű termékek, valamint a
tojás és a máj. Mivel az olajokat nem isszuk, hanem legfeljebb sütéshez vagy salátákhoz használjuk, és ilyenkor is csak kis mennyiségben, az E-vitamin-szükségletet diófélék és zöldségek, valamint
teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával fedezhetjük.
/Forrás:Gyógyszerek nélkül/