A magvak jótékony hatásai
A magvak amellett, hogy rendkívül egészségesek, esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, szívesen rágcsáljuk őket. Nézzük
meg, milyen sokoldalúak és jótékonyak a szervezetünk számára az alábbi magvak!
A koleszterin szintjét csökkenti, vértisztító hatású. Férfiak számára kifejezetten fontos a fogyasztása, mert egy olyan hatóanyagot tartalmaz (Delta- 7
fitoszterol), amely csökkenti a prosztatabetegségek, illetve a prosztata megnagyobbodásának kockázatát.
Esszenciális zsírsavakban és fehérjében gazdag, az alacsony szénhidráttartalmú magvak közé sorolhatjuk. A legnagyobb mennyiségben magnézium és kálium
található meg benne, valamint szelén, cink, réz, B1-, B2-, és D-vitamint is tartalmaz.
Szezámmag
Szintén egy vitaminban gazdag magról beszélhetünk: A-, B1-, B2-, E-vitaminokban gazdag. A kalcium, vagyis a csontok fejlődéséhez szükséges vitamin nagy
mennyiségben található meg benne, ami többek között megelőzi a vastagbélrák kialakulását, a migrént és a csontritkulást, továbbá a menstruációval járó fájdalmakra, és görcsök jelentkezésekkor is
hasznos lehet a fogyasztása.
Napraforgómag
E-vitamint és esszenciális olajakat tartalmaz. Ha megfázunk, jó ha „szotyizunk”, mert a légzőszervek működésére igen jótékonyan hat. A napraforgóból készült
tea a súlyosabb, sokáig tartó, elhúzódó megfázások gyógyulását segíti.
Étkezési kendermag
Nagyon sokoldalú és hasznos mag, több mint 60 féle olyan anyagot tartalmaz, ami gyógyhatású. Olyan savak vannak jelen a kendermagban (linol és linolén sav),
amit az emberi szervezet önmagától előállítani nem képes, ezért az egészséges életmód fenntartásában kiemelten fontos szerepet játszik.
Mustármag
Rendszeres fogyasztása méregtelenítő hatású, a bőrünk és hajunk megszépül tőle. A mustármagot a többi magtól eltérően jutathatjuk be a szervezetünkbe. Egy
evőkanál mennyiségnek megfelelően kell lenyelni egy pohár víz kíséretében, ha tehetjük, akkor reggel. A módszer azért jó, mert a mustármag úgy néz ki, mint egy kisgömb, a bélbolyhokon lévő
lerakódásokat ezek a gömbök pedig kigurítják.
Lenmag
Ősidők óta a közkedvelt magok közé tartozik. Fogyasztása számos területen alkalmazható: az agyműködésre kifejezetten pozitív hatással bír, serkenti az
agyműködést. Külsőleg pedig az ízületi gyulladások, izomláz, izomfájás csökkentésére használják. Cukorbetegeknek különösen javasolt a fogyasztása, mert a koleszterin szintjét
csökkenti.
Dió
A közkedvelt dió ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, de a
kálium, foszfor, és kalciumtartalma magas. Továbbá omega 3 zsírsav és anitoxidáns is megtalálható benne. Vértisztitó hatású, és a szívbetegségek kialakulását is csökkenti.
/Forrás:Femcafe/