El kell felejteni a margarint? 10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett!
Éveken át félretoltuk a vajat, pontosabban a múlt századtól kezdve, amikor is a margarin nagy népszerűséget nyert. Mostanra már ismert tény, hogy a margarin
egészségtelen transz-zsírokat tartalmaz. (Korábbi cikkünk: Egészségesebbek lettek a New York-iak, a transzzsír tilalom óta)
Újabban a vajfogyasztás minimalizálása érdekében pedig olíva és repceolaj került az asztalokra. Itt vannak indokaink arra vonatkozóan, hogy miért kell az
asztalnál helyet kapnia a jó, régimódi vajnak.
Egy svédországi egyetemen, a Lund University-n elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a vaj lényegesen kisebb mértékben emeli meg a vérzsírok szintjét a
vérben étkezés után mint az olívaolaj, lenmagolaj vagy a repceolaj. A nagy mennyiségű zsír a vérben rendszerint emeli a koleszterin szintet, ami a “lipid hipotézis” szerint, emeli az
érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát.
A vaj miért nem emeli a vér lipid szintjét?
A kutatók rámutattak arra, hogy a vajban lévő zsír 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavakból áll. Ezeket a szervezet közvetlenül
energiaátalakításra használja és nem maradnak a vérben elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatással legyenek a vérzsír szintjére.
A kutatók úgy vélték, hogy bár a vaj emeli a vér koleszterinszintjét hosszú távon, a rövid távú hatások ténylegesen kedvezőek is
lehetnek.
Nem mindenki ért egyet abban, hogy vaj előnyei az olíva-, repce- és más növényi olajokkal szemben csak rövid távú jelenség lenne. Sally Fallon a The Weston
A. Price Alapítványtól rendíthetetlen és igen meggyőző szószólója a vaj előnyeinek és nem ért egyet azzal, hogy a vaj vagy a koleszterin fontos tényező lenne a szív-és érrendszeri betegségek
növekedésében.
A hatalmas zsírmentes- étrend összeesküvés
Az 1920-as évek kezdetétől a vajat félretolta a margarin. A vajat azzal rágalmazták, hogy halálos telített zsírokat tartalmaz és szívetegséget okoz. Ennek
ellenére viszont, több ezer évvel ezelőtt, a vaj sok kultúra tápláléka volt és nincs bizonyíték káros egészségügyi hatásaira.
1920 és 1960 között az amerikaiak vaj felhasználása évente 18 font per főről 4 font per főre esett, de a szívbetegség egy viszonylag ismeretlen számadatról
az első számú "gyilkossá" vált. Szóval, mennyire valószínű az, hogy a vaj öl meg bennünket?
Fallon szerint, a vaj egy hatalmas “zsírmentesség” összeesküvés áldozata, és akik hasznot húznak belőle azok, akik az egészséges vajat betegségokozó
sorozatgyártású növényi olajok és transz-zsírok előállítására cserélik.
Az igazság az, hogy a vaj nem egészségtelen. Íme 10 előnye a valódi, friss vajnak:
1. A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, amely támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék és a szív-érrendszer működését.
2. A vaj nem vezet felesleges testzsír lerakódáshoz, mert rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben a gyors energia forrásai
és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is. Ily módon csökkenthetik a sóvárgást és a túlevést.
3. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, beleértve az E-vitaminban és A-vitaminokat, valamint a szelént tartalmaz..
4. A vaj jó koleszterin forrás, amely antioxidánsként viselkedik, megjavítva az avas zsírok, növényi olajok és transz-zsírok által okozott károkat. A
koleszterin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges, főleg gyermekeknél.
5. A vajban lévő telített zsír rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelyek kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek és erősítik az
immunrendszert.
6. A vaj konjugált linolsavakat tartalmaz (CLA), - amely egy olyan növényi zsírsavszármazék, amely egyes állítások szerint kedvező antioxidáns hatással
rendelkezik, emellett megakadályozza a zsírok lerakódását. (forrás: sportorvos.hu)
7. A pasztőrözetlen nyers vajban van egy ú.n. Wulzen tényező amely véd az ízületi gyulladástól, a szürkehályogtól és a verőerek
megkeményedésétől.
8. A vaj kiváló jód forrás, jól felszívódó formában. A jód előnyei itt olvashatók.
9. Elősegíti a gyomor-bél egészségét és csökkenti a gyermekek hasmenését.
10. A vaj K2-vitaminban gazdag, megakadályozza a fogszuvasodást és erős fogakat és csontokat épít.
Ne feledje, a legelőnyösebb a nyers, pasztörizálatlan vaj fogyasztása.
/Forrás:natúrhírek/