Az antioxidáns hatás - ORAC érték
Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú
életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével. A legismertebb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a béta-karotin és
más karotinoidok, valamint az ugyancsak antioxidáns hatású növények és táplálékkiegészítők, mint amilyen például a Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő.
Az antioxidáns
Az amerikai Tufts Egyetemen azt vizsgálták, melyik élelmiszer milyen erős antioxidáns hatású, vagyis mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az
oxigéngyök-megkötő kapacitás, angol rövidítéssel ORAC, azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC értéke, amelyet
szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg, és ezeket az adatokat tudományos folyóiratokban közölték.
ORAC értékek
Az aszalt szilva és mazsola vezetik a nálunk közismert és elterjedt gyümölcsök ORAC listáját. Szorosan a nyomukban található a fekete áfonya, majd a
szeder, az eper és a málna. Végül 1000 alatti ORAC értékkel, de még mindig jelentős segítséget nyújthat számunkra antioxidánsként is a szilva, a narancs, a grépfrút. A kantalup dinnye, az alma és
a körte zárja a sort, 100-300 közötti ORAC értékkel. Az aszalt szilvát a Tufts Egyetem vizsgálatában is rendkívül fontos védelmi tényezőnek minősítették az öregedéssel és az öregkorral összefüggő
betegségekkel szemben. Az aszalt szilva kiemelkedően magas, 5770-es ORAC értéke több mint a duplája az utána következő mazsoláénak.
Az amerikai Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei
Gyümölcs: ORAC-pontszám
aszalt szilva: 5770
mazsola: 2830
fekete áfonya: 2400
szeder: 2036
eper: 1546
málna: 1220
szilva: 949
narancs: 750
rózsaszín grépfrút: 483
kantalup dinnye: 252
alma: 218
körte: 134
/Forrás:Énportál/